Jan Jozef Lambert van Hoof (Nijmegen, 7 augustus 1922 - Nijmegen, 19 september 1944)


Jan Jozef Lambert van Hoof werd geboren op 7 augustus 1922. Hij kwam op 10 jarige leeftijd in aanraking met de padvinderij (toen heette scouting nog padvinderij). Hij maakte als verkenner de Wereldjamboree in Vogelenzang in 1937 mee. 

Toen de oorlog uitbrak meldde hij zich direct aan bij de ondergrondse. Samen met collega-voortrekkers (stamleden) heeft hij toen menig sterk staaltje uitgehaald. In de zomer van 1944 was de opmars van de geallieerden ver gevorderd. Om te voorkomen dat de Engelsen te dichtbij zouden komen hadden de Duitsers de brug over de Waal bij Nijmegen van springladingen voorzien. Deze belangrijke brug moest echter behouden worden.


Op 18 september 1944 ging Jan van Hoof, helemaal alleen, naar de brug toe om, onder gevaar voor eigen leven de leidingen naar de springladingen door te knippen. De dag daarop werd hij, als gids van een groep Engelsen in Nijmegen, koelbloedig door de Duitsers neergeschoten.

Na de oorlog werd hij geëerd met militaire ordes uit Nederland, Engeland en Amerika. Op de brug werd in 1946 een plaquette geplaatst ter herinnering aan deze 22 jarige held. Tal van scoutinggroepen hebben zijn naam als groepsnaam genomen. Nu herinneren nog 3 groepen in Nederland aan zijn naam: in Nijmegen, Nieuwegein en Gouda.

Sponsor kliks

 

Graag willen we u attenderen op sponsor kliks, als u op deze manier online uw spullen bij Coolblue, Mediamarkt, thuisbezorgd of vele andere sites bestelt krijgen wij een kleine bijdrage voor de groep.


SponsorKliks, gratis sponsoren!